Praktijk voor Fysiotherapie en Oedeemtherapie
0181-779757

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van weefselvocht, als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. De klachten die kunnen ontstaan zijn: een gespannen en zwaar gevoel, pijn, een toename van omvang van het lichaamsdeel, vermoeidheid en beperkingen in bewegingen. Oedeemtherapie kan het oedeem verminderen en de beperkingen in het dagelijks functioneren zo goed mogelijk herstellen.


Het lymfesysteem

Het lymfesysteem maakt deel uit van de totale circulatie, ligt nagenoeg parallel aan de bloedvaten en zorgt voor de afvoer van het vocht en eiwitten. Het stelsel is ook van groot belang bij de afweer van het menselijk lichaam. Bij beschadiging van het lymfesysteem wordt de afvoer van het vocht belemmerd en hoopt het vocht zich op in het lichaam. Naast een beschadiging van het lymfesysteem kan er een ophoping van vocht ontstaan als gevolg van een (tijdelijke) vergrote aanvoer van vocht in het weefsel. Het lymfesysteem kan dan overbelast raken en is niet langer in staat het vocht op te nemen en te vervoeren.

Er zijn verschillende vormen van oedeem:
  • Veneus oedeem.
    Bij veneus oedeem is er sprake van een (tijdelijk) vergrote aanvoer van vocht. Het veneuze systeem, de aders, functioneren niet goed ten gevolge van bv. trombose of spataderen.
  • Lymfoedeem.
    Bij lymfoedeem is de transportcapaciteit van het lymfsysteem verminderd en het vocht kan niet voldoende worden afgevoerd. Lymfoedeem kan aangeboren zijn. Hierbij zijn in aanleg minder lymfbanen aanwezig (primair lymfoedeem). De meeste vormen van lymfoedeem zijn verworven ten gevolge van andere aandoening (secundaire lymfoedeem). Dit kan een gevolg zijn van een verwonding, een ontsteking, een operatie, na verwijdering of beschadiging van de lymfklieren of na een bestraling. Een bekende vorm is het armoedeem bij vrouwen na een borstoperatie.
  • Lipoedeem.
    Lipoedeem betekent letterlijk een ophoping van vet en vocht. Het komt voornamelijk bij vrouwen voor op de heupen en benen. Er is een stoornis in de aanmaak van vetcellen. Daarbij zijn er problemen bij de afvoer van vocht via de lymfvaten.

Behandeltraject

Tijdens de intake wordt er uitgebreid ingegaan op uw klachten en uw beperkingen die u in het dagelijks leven tegen komt als gevolg van het oedeem. De behandeling kan bestaan uit de volgende onderdelen:
  • Manuele Lymfdrainage
    Manuele Lymfdrainage is een zacht pompende massage, met als doel het lymfsysteem te stimuleren. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is.
  • Compressietherapie
    Door het zwachtelen wordt van buiten af een druk aangebracht om de afvoer van het lymfevocht te ondersteunen. Wanneer de omvang van de arm of het been niet meer verder afneemt, kan een therapeutische kous worden aangemeten.
  • Oefentherapie
    Oefentherapie is er op gericht om alle spieren te blijven gebruiken. Het aanspannen van de spieren stimuleert het lymfetransport ("spierpompfunctie"). Daarnaast kan oefentherapie gericht zijn op het vergroten van de bewegingsmogelijkheid, het versterken van de spieren of het verbeteren van uw conditie. Ook ademhalingsoefeningen maken deel uit van de oefentherapie.
  • Voorlichting/Adviezen
    Met praktische tips en adviezen over het 'bewegen', de huidverzorging en leefregels leert u in het dagelijkse leven makkelijker met het oedeem om te gaan en weet u een toename van het oedeem te voorkomen.

Kwaliteit

Binnen onze praktijk is Silvia Friso oedeemtherapeut.