Praktijk voor Fysiotherapie en Oedeemtherapie
0181-779757

Neurorevalidatie

Neurorevalidatie

Neurologische aandoeningen komen voort uit een hersenziekte, hersenaandoeningen of aandoeningen in het ruggenmerg.

  • Hersenaandoeningen zijn bv. een beroerte (CVA), een verzamelnaam voor een hersenbloeding of een infarct door een bloedstolsel. Hierdoor krijgt een deel van de hersenen te weinig zuurstof. Met als gevolg dat dit gebied kan afsterven en hersenfuncties uitvallen.
  • Een aandoening in het ruggenmerg is bijvoorbeeld een dwarslaesie.
    • Een dwarslaesie is een onderbreking van de zenuwbanen die in het ruggenmerg lopen. Hierdoor ontstaat uitval van de zenuwen onder het niveau van de onderbreking.
  • Hersenziektes zijn bijvoorbeeld Multiple Sclerose (MS), de ziekte van Parkinson, Amyotrofe laterale sclerose (ALS) en dementie.
    • Bij Multiple Sclerose (MS) is iets mis met het afweersysteem, de beschermende laag om de zenuwen is beschadigd. De zenuwen geven hierdoor minder goed signalen van en naar de hersenen door.
    • Bij de ziekte van Parkinson is er een verminderde productie van dopamine. Met deze stof communiceren hersendelen met elkaar en krijgt het lichaam ‘opdrachten’. Bij de ziekte van Parkinson gaat de ‘automatische piloot’ haperen, zodat het bewegen minder vanzelf gaat.
    • Amyotrofe laterale sclerose (ALS) is een progressieve ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Geleidelijk worden steeds meer spieren aangedaan.

Door de stoornis kan het denken en doen zijn verstoord. Dit kan tot gevolg hebben dat u minder goed kan functioneren en de kwaliteit van leven afneemt.
Bij deze verschillende neurologische aandoeningen kunnen de klachten verschillend zijn.
Veel voorkomende klachten zijn krachtsverlies, verlamming, spasticiteit, pijn, gevoelloosheid, tintelingen, vermoeidheid, slechte motoriek, verminderd evenwicht. Kenmerkende klachten bij MS zijn: zenuwpijnen, gevoelsstoornissen in het gezicht en problemen met het gezichtsvermogen. Kenmerkende klachten bij de ziekte van Parkinson zijn: beven, stijfheid en bewegingstraagheid.
Er kunnen zich problemen voordoen op het gebied van mobiliteit, communicatie, concentratie, persoonlijke verzorging, eten en drinken. Er kunnen grote problemen ontstaan op het gebied van wonen, werk en relatie.

De behandeling kan in een ziekenhuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum beginnen.
Na ontslag kunnen allerlei problemen ontstaan op basis van stoornissen die tijdens de revalidatieperiode minder duidelijk waren. Bij Fysio Friso kunt u terecht om hulp te krijgen om het dagelijkse leven weer op te pakken of te vergemakkelijken. Neurorevalidatie is meer dan de behandeling van een bepaalde stoornis. Bij een neurorevalidatieprogramma spelen individuele persoonsgebonden factoren een belangrijke rol. Eenzelfde stoornis zal bij verschillende patiënten verschillend worden aangepakt.

Behandeltraject

Bij de intake wordt u gevraagd een intake-vragenlijst in te vullen, zodat wij een goed beeld krijgen van uw klachten en problemen die u in het dagelijks leven tegenkomt. Door middel van testen en metingen worden de klachten en problemen in kaart gebracht.

Het doel van neurorevalidatie is:
  • Het herleren van functies en vaardigheden waarin herstel mogelijk is. (bijvoorbeeld ziektebeelden als CVA of neurotrauma.)
  • Het leren behouden van functies, vaardigheden, kracht en conditie waarin herstel niet mogelijk is. (bijvoorbeeld bij progressieve ziektebeelden als de ziekte van Parkinson, ALS of in de chronische fase na een CVA)
  • Het leren toepassen van nieuwe vaardigheden in verschillende situaties.
  • Het voorkomen van evt. complicaties. Deze hinderen het revalidatieproces.

Een fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit: de beweeglijkheid onderhouden, spierkracht verbeteren, stijfheid vermindering, pijn vermindering, verbeteren van de houding, vergroten van de loopvaardigheid, balans verbeteren en zelfstandigheid in het dagelijks leven bevorderen.
Fysiotherapie vindt plaats in de praktijk of aan huis. Thuis kunnen we iemand in de eigen omgeving observeren voor een adequate behandeling.

Kwaliteit

Fysio Friso is aangesloten bij MS Zorg Nederland en bij ParkinsonNet, een landelijk netwerk van zorgverleners gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van mensen met Multiple Sclerose respectievelijk Parkinson of Parkinsonisme en hun naasten.