Praktijk voor Fysiotherapie en Oedeemtherapie
0181-779757

Knie- en heuprevalidatie

Knie- en heuprevalidatie

U heeft sinds korte of langere tijd knie- of heupklachten, die u belemmeren in het dagelijks functioneren of in de arbeids- en/of sportsituatie. De klachten kunnen zijn: pijnklachten, zwelling, stijfheid, bewegingsbeperkingen of functionele problemen bij de dagelijkse activiteiten, zoals lopen, staan en (gaan) zitten.
Uw klachten kunnen veroorzaakt worden door:

  • Acute klachten aan de knie of heup tgv een (sport) trauma, bijvoorbeeld een verdraaiing van de knie, letsel van de voorste of achterste kruisband, meniscusletsel, knieschijfluxatie of botbreuk.
  • Chronische klachten aan de knie of heup, meestal als gevolg van gewrichtsslijtage (artrose).
  • Na een knie operatie; zoals bv. een nieuwe knie, voorste kruisbandplastiek of meniscusoperatie.
  • Na een heup operatie; zoals bv. een nieuwe heup.
  • Verminderde belastbaarheid van de knie of heup, omdat de kracht van de spieren rond de knie of heup afneemt.

Behandeltraject

Wij starten de behandeling met een intake en een uitgebreid onderzoek. Vervolgens wordt er een behandelplan en/of een trainingsschema opgesteld.

De behandeling bij een acuut knieletsel:
Na een knieletsel is het goed om de knie te koelen. Dit beperkt de zwelling en de pijn. Een aantal knieletsels kunnen goed genezen zonder operatie. De fysiotherapeut kan u helpen om de beweeglijkheid van de knie zo spoedig mogelijk terug te krijgen met een normaal looppatroon (evt. met krukken) en de zwelling te beperken. Daarbij krijgt u oefeningen gericht op de spierkracht en stabiliteit voor een sneller en goed herstel. Onder begeleiding van de fysiotherapeut worden de (sport) activiteiten weer geleidelijk opgebouwd.

De behandeling na een operatie:
De therapie zal aanvankelijk bij u thuis plaatsvinden, waarbij de aandacht met name gericht is op zelfredzaamheid: het leren lopen met krukken/rollator, opstaan uit een stoel enz. We nemen de oefeningen door, die u vanuit het ziekenhuis heeft meegekregen. Het vervolg van de revalidatie bestaat uit een oefeningen gericht op de mobiliteit van het gewricht, spierversterkende oefeningen, stabiliteitstraining, looptraining en functioneel trainen gericht op de dagelijkse activiteiten en evt. sportactiviteiten.

De behandeling bij knie- of heup artrose:
Bij artrose, wordt het kraakbeen dunner en zachter. De oppervlakte van het gewricht is niet meer glad. Daardoor zijn de gewrichten minder gemakkelijk te bewegen en vaak pijnlijk. Artrose is een aandoening die helaas niet overgaat. Het is echter wel mogelijk de pijn te verminderen door middel van oefentherapie. Hierbij worden de spieren rondom het gewricht versterkt, zodat het gewricht zelf minder belast wordt. Door de oefeningen regelmatig te herhalen, kunt u uw klachten verminderen en een operatie voor een nieuwe heup of nieuw knie uitstellen of voorkomen.