COPD training

COPD is een afkorting van de Engels term 'Chronic Obstructive Pulmonary Disease'. Dit betekent chronische obstructieve longziekte; er is een aanhoudende obstructie in de longen. Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem.
Bronchitis is een ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Deze begint vaak met extra slijmvorming. Bronchitis wordt chronisch als de klachten langer dan drie maanden aanwezig zijn.
Bij longemfyseem verliezen de kleine luchtwegen hun stevigheid waardoor de longen minder rekbaar worden.
Een langdurige ontsteking beschadigt de longen, waardoor deze steeds minder goed werken. Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, zoals rook, verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen.

De klachten zijn veelal hoesten en het opgeven van slijm. Het ademen gaat vaak piepend en men wordt sneller moe en kortademig bij inspanning. Dit kan grote beperkingen opleveren thuis en op het werk. Tevens treden er problemen op met de ademhaling.

Iemand met COPD wordt niet meer beter. Een beschadiging van de longen is niet meer te herstellen. Mensen met COPD worden bij inspanning benauwder. Uit angst voor benauwdheid gaan mensen lichamelijke activiteiten vermijden. Als u minder beweegt zult u juist eerder klachten krijgen, uw conditie verslechterd nog verder en uw mogelijkheden zullen steeds verder afnemen. Daarom is het juist extra belangrijk dat u in beweging blijft. Bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van uw gezondheid.

Een goede aanpak kan bijdragen aan een minder snelle achteruitgang van de longen. Eén van de belangrijkste stappen is bij een merendeel van de patiënten stoppen met roken. Daarbij is een juist gebruik van medicatie belangrijk.
Een fysiotherapeut kan u helpen om beter om te gaan met COPD. Tijdens de behandeling wordt er aandacht besteed aan uw persoonlijke situatie. Het belangrijkste doel hierbij is het verbeteren van het uithoudingsvermogen en de ademregulatie. Aanvankelijk wordt een goede ademhaling aangeleerd. Indien nodig een hoest- en huftechniek ter bevordering van het ophoesten van het vastzittende slijm.
Er wordt een trainingsschema opgesteld, met als doel u te leren om dagelijks voldoende te bewegen en vooral te blijven bewegen. U ervaart een groter fitheidsgevoel, u leert uw angst voor inspanning overwinnen en krijgt meer zelfvertrouwen, waardoor u minder snel benauwd zal zijn.